سبزی

به لیمو و خواص شگفت انگیز آن

به لیمو و خواص شگفت انگیز آن

به لیمو

به لیمو که نام دیگر آن لیمو وربنا است، گیاهی بومی آمریکای جنوبی می‌باشد. در آمریکای جنوبی، شمال آفریقا، جنوب اروپا و ایران می روید. این گیاه معطر بویی همچون لیمو دارد و دارای برگ‌ها و گل‌هایی است که در طول تاریخ برای اهداف متعدد مورد استفاده قرار گرفته‌‌است. از برگ‌ها و قسمت‌های گلدار آن برای تهیه دارو، دمنوش و چای استفاده می‌شود. به دلیل عطر و بوی بسیار خوبی که دارد از آن برای پخت انواع گوشت و دسر نیز استفاده می‌شود. عرقیات بسیار مطبوعی نیز با آن تهیه می‎شود.

خواص به لیمو

این گیاه فواید مختلفی برای سلامتی انسان دارد. از آنجایی که خاصیت آرام‌بخشی و تسکین‌دهنده‌ای دارد، از آن در ساخت اسانس‌ها، عطر و شمع‌هایی استفاده می‌شود، که با آن ماساژ یا حمام درمانی انجام می‌شود. بویی که می‌دهد به میزان قابل توجهی استرس را کاهش داده و حس آرامش را ایجاد می‌کند.

خواص به لیمو | خواص دمنوش به لیمو

خاصیت به لیمو

همچنین در صورت بروز میگرن و انواع دیگر سردردها می‌توان از آن استفاده کرد. بنابراین علاوه بر مصرف دمنوش این گیاه، استفاده از آب حاصل از جوشانده آن برای خیساندن کمپرس و مالیدن به پیشانی برای کاهش درد بسیار مفید خواهد بود. یکی دیگر از دردهایی که می‌توان با آن کاهش داد، درد ناشی از عصب سیاتیک است. درد شدیدی که می‌تواند کمر یا ساق پا را در اثر فشار دادن عصب مذکور درگیر کند. بنابراین، می‌توانید برگ‌های له‌شده را برای استفاده در محل درد تهیه کنید و از خواص ضد التهابی این گیاه دارویی نیز بهره ببرید. از طرف دیگر، به عنوان یک تب‌بر طبیعی، برای کاهش تب استفاده می‌شود. برای این کار می‌توانید آب برگ‌های پخته شده آن را روی پیشانی قرار دهید تا از خاصیت تعریقی آن بهره‌مند شوید. یعنی باعث عرق کردن شما می‌شود و در نتیجه به کاهش دمای بدن کمک می‌کند. همچنین به دلیل اثرات دیورتیک به دفع سموم از بدن از طریق ادرار کمک می‌کند و بنابراین از احتباس مایعات جلوگیری می‌کند. به همین دلیل، دم کرده آن برای پاکسازی کبد یا برای افراد مبتلا به سنگ کلیه یا کیسه صفرا برای کاهش و دفع آنها مناسب است. معمولاً از آن برای کاهش بی‌اشتهایی یا بی‌میلی استفاده می‌شود. و به دلیل اثر ضد اسپاسم خود می‌تواند به مبارزه با برخی بیماری‌های گوارشی مانند نفخ یا هضم ضعیف کمک کند.

مضرات

مقادیر زیاد دمنوش به لیمو ممکن است کلیه ها را تحریک کرده و بیماری کلیوی را بدتر کند. اگر مشکلات کلیوی دارید از مصرف مقادیر زیاد آن خودداری کنید.
دمنوش زمانی که در مقادیر مناسب مصرف شود برای اکثر افراد بی‌خطر است. گاهی می‌تواند باعث تحریک پوست (درماتیت) شود. همچنین در تماس با پوست در برخی افراد دیگر ممکن است باعث ایجاد بثورات پوستی قرمز و خارش‌دار شود .

 

مضرات به لیمو
مصرف همزمان این دمنوش با برخی داروها ممکن است باعث خواب آلودگی شود. مصرف دمنوش این گیاه به همراه داروهای آرام بخش ممکن است باعث خواب آلودگی بیش از حد و مشکلات تنفسی شود. برخی از این داروهای آرامبخش شامل لورازپام (آتیوان)، آلپرازولام (زاناکس)، دیازپام (والیوم) و غیره هستند. مقدار مناسب مصرف دمنوش به عوامل متعددی مانند سن مصرف کننده، سلامتی و چندین شرایط دیگر بستگی دارد. به یاد داشته باشید که محصولات طبیعی و گیاهی همیشه لزوماً بی‌خطر نیستند و باید مراقب باشید.

دمنوش به لیمو

یک دمنوش مرغوب به لیمو فرآیند گوارش را آسان می‌کند و اسپاسم معده و روده بزرگ را کاهش می‌دهد. به تسکین قولنج، اسهال، استفراغ، نفخ شکم، درد روده و به طور کلی ناراحتی معده کمک می‌کند. برای اختلالات گوارشی مانند نفخ یا اسهال، آسیب عضلانی ناشی از ورزش، ام اس، بی‌خوابی و سایر شرایط استفاده می شود. به دلیل خواص آرامش بخش فراوان این دمنوش از دم کرده‌های آن برای مبارزه با مشکلات بی‌خوابی، اضطراب یا حتی برای بهبود افسردگی استفاده می‌شود. و این‌که، این گیاه علاوه بر اثرات آرام‌بخش، توانایی تقویت سیستم عصبی و کمک به بهبود این شرایط را دارد. مانند بقیه دمنوش‌های گیاهی، به طور طبیعی بدون کافئین است، و بنابراین یک دمنوش فوق العاده آرام بخش برای قبل از خواب است. دمنوش به لیمو باعث خواب شبانه راحت می شود، زیرا دارای خواص طبیعی است که سیستم عصبی بدن را آرام می کند.
دمنوش به لیمو | خواص به لیمو

خاصیت به لیمو | دمنوش به لیمو

چای به لیمو

همانطور که از نامش پیداست، یک فنجان چای آن به رنگ زرد روشن با رایحه مرکبات و طعم لیمویی معطر با شیرینی طبیعی است. این چای سبک‌تر و معطر‌تر از چای بادرنجبویه است. در مجموع یک فنجان این چای طعم و بوی فوق العاده دارد. چای به لیمو علاوه بر طعم با طراوت آن، به دلیل فواید سلامتی بسیار مورد توجه است. به طور گسترده‌‌ای به عنوان یک کمک کننده گوارشی نوشیده می شود و می‌توان بعد از شام آن را نوشید. از دیگر خواص آرامبخش این چای که می توان به آن اشاره کرد برای تسکین گرفتگی معده، مشکلات گوارشی و درد پریودی استفاده می‌شود. لیمو وربنا(lemon verbena) هم برای ذهن و هم برای بدن آرام‌بخش است. برای تسکین استرس و اعصاب در افراد عصبی دارد.

شربت به لیمو

شربت به لیمو یکی دیگر از نوشیدنی‌هایی است که از این گیاه پر خاصیت تهیه می‌شود. این شربت در ایران طرفداران بسیاری دارد و برای تسکین اعصاب و آرامش مصرف می‌شود. این نوشیدنی خوشمزه علاوه بر خواص دارویی بسیار زیادی که دارد برای رفع تشنگی و خوشبو کردن دهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. شربت لیمو وربنا نه تنها در ایران بلکه در همه کشورها دارای طرفدار زیادی است.

شربت به لیمو

به لیمو | خواص شربت به لیمو

دمنوش به لیمو سرد

به لیمو سرد بیشتر برای فصل تابستان مورد استفاده قرار می گیرد. برای تهیه این دمنوش 20 الی 30 برگ به لیمو مورد نیاز است. به اختیار خود می توانید به آن گل اضافه کنید یا خیر.

برگ ها را بشویید و در ظرفی بریزید، سپس چهار لیوان آب اضافه کنید، این مواد را به مدت 4 تا 5 ساعت در یخچال قرار دهید، در نهایت می توانید برگ ها را از دمنوش خارج کنید.

کاربردهای آشپزی به لیمو چیست؟

این گیاه معطر در آشپزی کاربردهای زیادی دارد، از به لیمو می توان در تهیه کباب ها گرفته تا دسرها و مربای مرکبات استفاده کرد. از به‌لیمو می‌توان برای تهیه سس‌های سالاد بر پایه روغن زیتون و بعضی سس‌ها نظیر سالسا ورده، بستنی، ژله، مرباها، دسرها و همچنین به همراه سبزیجات دیگر در غذا، برای مرینت کردن مرغ و گوشت، سوپ‌ها و… استفاده کرد.

کاربردهای آشپزی به لیمو چیست؟

خواص به لیمو

چه کسانی نباید به لیمو مصرف کنند؟

در مورد منع مصرف به لیمو باید توجه داشت که این گیاه برای زنان باردار توصیه نمی‌شود، زیرا به دلیل تحریک ناحیه رحم می‌تواند باعث سقط شود. به همین دلیل، برای زنان مبتلا به اندومتریوز یا سایر شرایط با خونریزی واژینال نیز تجویز نمی‌شود. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که روغن‌های موجود در آن می‌توانند خطر نقایص مادرزادی را افزایش دهند. به همین دلیل، زنان باردار نباید آن را استنشاق کنند. همچنین توصیه می‌شود که افراد باردار و شیرده از عصاره، شربت یا چای به لیمو پرهیز کنند.
چه کسانی نباید به لیمو مصرف کنند؟

2 دیدگاه در “به لیمو و خواص شگفت انگیز آن

  1. سیما گفت:

    ممنون از مطلب کاملتون. دمنوش و چای به لیمو واقعا آرامبخش هستند.

    1. تحریریه راسایا گفت:

      سپاسگذارم دوست عزیز از نظر ارزشمند شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *