زیتون

زیتون تلخ چیست؟

زیتون تلخ | خواص زیتون تلخ

مشخصات زیتون تلخ

درخت زیتون تلخ که در ایران با نام های همچون سنجد تلخ، شال زیتون، دیوزیت و زی بیل آغاجی نیز شناخته می شود، درختی بسیار زیبا است که برگ های آن مرکب، برگچه های آن بیضی نوک تیز، رنگ آن سبز تیره و دندانه دار و گل های آن بنفش معطر است که در اواخر بهار شکوفه می دهد. میوه آن کوچک و به شکل تخم مرغ است و رنگ آن سفید مایل به زرد است و تا زمستان بر روی درخت می ماند و شباهت زیادی به میوه کنار دارد. هسته سخت داخل میوه آن که دارای سوراخ است برای درست کردن نوعی تسبیح مورد استفاده قرار می گیرد و به همین علت آن را درخت تسبیح نیز می گویند. این درخت مختص منطقه هیمالیاست و در شمال ایران در جنگل های ساحلی دریای خزر در مناطقی همچون لاهیجان، مازندران و میاندره گرگان رشد می کند. زیتون تلخ در برخی باغ ها و منازل نیز به عنوان گیاه زینتی پرورش داده می شود.

خواص زیتون تلخ

در برخی از کشورها از برگ های زیتون تلخ به عنوان یک کرم کش قوی استفاده می شود و این اعتقاد وجود دارد که عصاره آبی آن شدت حمله های آسم را به حداقل می رساند. پوست، ریشه، و میوه و گل ها و برگ های زیتون تلخ، انسداد و گرفتگی های مجاری عروق را باز می کند و از بدن در مقابل عفونت و مسمومیت محافظت می کند. گل ها و برگ های له شده زیتون تلخ را به عنوان ضماد برای تسکین سردرد عصبی استفاده می کنند. از عصاره برگ های زیتون تلخ برای استعمال داخلی و خرد کردن سنگ استفاده می کنند و به عنوان مدر و قاعده آور نیز خورده می شود. از دانه های زیتون تلخ برای درمان روماتیسم استفاده می شود. روغن دانه های زیتون تلخ خواصی شبیه به روغن دانه چریش دارد. از برگ ها، پوست درخت و میوه زیتون تلخ برای درمان جذام و خنازیر استفاده می شود.
از برگ یا گل یا پوست یا دانه یا پوست ریشه زیتون تلخ برای درست کردن جوشانده نیز استفاده می شود. مصرف قسمت های مختلف زیتون تلخ باید در حد مجاز و زیر نظر پزشک صورت گیرد چرا که اسراف در مصرف آن سبب ایجاد اسهال و تهوع و سرگیجه و حتی غش می شود.

خواص زیتون تلخ

شرایط نگهداری زیتون تلخ

برای نگهداری از زیتون تلخ لازم است که آن را داخل یک قوطی یا ظرف پر از آب قرار دهید. سپس یک قاشق نمک به آن اضافه کنید و هم بزنید تا به خوبی حل شود. این کار نه تنها سبب می شود زیتون سالم بماند بلکه تلخی آن را نیز از بین می برد.

بیشتر بدانید: خرید زیتون

کاربردهای درمانی زیتون تلخ

جوشانده پوست درخت زیتون تلخ در برخی از کشورهای جهان برای دفع انگل های روده ای و برای درمان بیماری های انگلی پوست مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین پوست زیتون (Olives) تلخ برای درمان درد شکم و ناراحتی های روده ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. میوه درخت زیتون تلخ به عنوان آرام بخش، ضد انگل، تب بر و مدر مورد استفاده قرار می گیرد و نتایج مطلوبی دارد. روغن مغز هسته آن خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد و گیاه به طور کلی حشره کش است. ریشه درخت زیتون تلخ برای درمان ناراحتی های پوستی استفاده می شود. میوه زیتون تلخ برای کاهش تب، رفع هذیان، فتق، ناراحتی های های رحمی و ترشح غیر ادراری اسپرم نیز موثر است.
کاربردهای درمانی زیتون تلخ

عوارض و مضرات زیتون تلخ

زیتون تلخ در کنار خواص فراوانی که برای بدن دارد و نقش مهمی که در درمان بیماری ها ایفا می کند، مضراتی نیز دارد که سبب می شود به اندازه و با رعایت اصل اعتدال مصرف شود. زیتون تلخ حاوی مقدار زیادی سدیم است. مصرف سدیم برای افرادی که فشار خون بالا دارند، ممکن است مشکلاتی به وجود آورد. به همین دلیل اگر مشکل فشار خون دارید، بهتر است زیتون را با مشورت با دکترتان مصرف کنید. یکی از خواص زیتون تلخ، خاصیت ضدالتهابی و ملینی آن است. این موضوع اگرچه برای کسانی مبتلا به یبوست هستند مفید است؛ اما برای کسانی که مشکلی در سیستم گوارشی خود ندارند، مصرف بیش از حد زیتون تلخ ممکن است منجر به بیماری‌ اسهال شود. میوه زیتون مقدار زیادی روغن و اسیدهای چرب دارد. هر چند بخش زیادی از اسیدهای چرب زیتون تلخ، از نوع اسیدهای غیراشباع هستند، اما مصرف بیش از حد زیتون تلخ می تواند سبب بالا رفتن چربی خون شود. پس اگر مشکل چربی خون دارید، بهتر است در مصرف زیتون تلخ زیاده روی نکنید.
عوارض زیتون تلخ

چه دما و رطوبتی برای رشد زیتون تلخ مناسب است؟

دمای بین ۹ تا ۲۸ درجه، دمای مناسب نگهداری زیتون تلخ است و در شرایط آب و هوایی گرم و خشک هم به رشد خود ادامه می دهد. در واقع، زیتون تلخ مقاومت زیادی در مقابل خشکی دارد و می‌تواند بدون نیاز به رطوبت خاصی بدون وقفه به رشد خود ادامه دهد. رطوبت بین ۴۰ تا ۶۰ درصد برای رشد زیتون تلخ مناسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *