سبزی

طرز تهیه کوفته برنجی، قلقلی، تبریزی

طرز تهیه کوفته برنجی، قلقلی، تبریزی

کوفته

کوفته (Meatballs) یکی از غذاهای قدیمی و سنتی ایرانی است که برای اولین بار در آشپزخانه‌های ایران طبخ شد. و از ایران به شبه قاره هندوستان و سپس منطقه قفقاز، آسیای مرکزی، جنوب اروپا و… رفته و در کشورهای دیگر مثل ترکیه، ارمنستان، هند، لبنان و… پخت می‌شود.

کوفته

کوفته تبریزی

کوفته تبریزی

کوفته تبریزی از جمله غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است. این غذای خوشمزه همانطور که از نامش پیداست اصالتی تبریزی دارد و خاستگاه آن شهر تبریز است. به دلیل طعم بسیار خوشمزه و عطر بی‌نظیری که دارد در سراسر ایران معروف است و طرفداران زیادی نیز دارد و پخته‌می‌شود.

مواد لازم

  • برنج 1 پیمانه
  • لپه 1 پیمانه
  • گوشت چرخ کرده 1 کیلوگرم
  • سبزی کوفته 200 گرم
  • رب گوجه فرنگی 3 یا 4 قاشق غذاخوری
  • تخم مرغ 1 یا 2 عدد
  • پیاز 2 عدد
  • زعفران 1 قاشق غذاخوری
  • آرد نخودچی 2 قاشق غذاخوری
  • پیاز داغ 2 قاشق غذاخوری
  • تخم مرغ آبپز به تعداد کافی
  • زرشک 1 قاشق غذاخوری
  • آلو، گردو، خلال بادام یا پسته به مقدار لازم
  • نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به مقدار لازم
  • روغن به مقدار لازم
کوفته تبریزی

طرز تهیه کوفته تبریزی

مرحله اول

در ابتدا باید برنج و لپه‌ها را برای چند ساعت در آب بخیسانید. با این کار نفخ لپه‌ها گرفته‌می‌شود. سپس لپه‌ها و برنج را آبکش نمایید و لپه‌ها را در یک قابلمه کوچک به همراه مقداری آب روی حرارت متوسط قرار دهید تا نیم‌پز شود. همچنین یک قابلمه آب دیگر را روی شعله بگذارید و تا جوش بیاید سپس برنج را به همراه کمی نمک به قابلمه اضافه کنید تا کمی نرم شود و آن را آبکشی کنید.
در مرحله بعدی برنج و لپه را با هم مخلوط کنید و با استفاده از گوشت‌کوب کمی آن را له کنید. اگر تمایل دارید که در بین کوفته‌ها تخم مرغ قرار دهید تعدادی تخم مرغ را هم آبپز کنید .

پیاز را به صورت نگینی ریز خرد کنید. تابه را روی اجاق گاز قرار دهید مقداری روغن در تابه بریزید و سپس پیازها را به تابه اضافه و سرخ کنید. در ادامه رب گوجه فرنگی را همراه با زردچوبه، فلفل سیاه و دارچین به تابه اضافه کنید. مواد را با هم تفت دهید تا رب به خوبی سرخ شود و بوی خامی آن گرفته‌شود. سپس 3 یا 4 لیوان آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید تا سس روی حرارت ملایم به غلظت برسد.

مرحله دوم

در مرحله بعدی پیاز را رنده‌کنید و با دست فشار دهید تا آب پیاز کامل گرفته‌شود. پیاز را به همراه گوشت چرخ کرده در کاسه ای بزرگ بریزد و در ادامه آرد نخودچی را با مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به کاسه اضافه کنید و مواد را به مدت 5 دقیقه خوب ورز دهید. سپس مخلوط برنج و لپه را هم اضافه کرده و 5 دقیقه دیگر ورز دهید تا مایه ما یکدست شود.

سبزی کوفته را بعد از اینکه پاک کردید و شستید به صورت ساطوری ریز خرد کنید و به مایه اضافه نمایید.
در این مرحله یک یا دو تخم مرغ به مواد اضافه کنید تا مایه منسجم و یکدست شود. سپس به اندازه یک کف دست از مواد بردارید و و در وسط آن یک تخم مرغ آبپز یا گردو، زرشک و آلو قرار دهید و کوفته را با دست گرد کنید. بعد از اینکه همه کوفته‌ها را درست کردید آنها را در قابلمه سس بچینید و روی حرارت کم یا ملایم قرار دهید تا آماده شود. حدود یک ساعت تا یک ساعت و نیم زمان لازم است تا کوفته ها کاملا مغزپخت شوند. بعد از اینکه کوفته‌ها آماده شد آنها را در ظرفی بچینید و در پایان برای تزئین می‌توانید از خلال بادام و پسته، زرشک پیاز داغ استفاده کنید.

سبزی کوفته

از سبزیجات معطر و خوشبویی در تهیه کوفته استفاده می‌شود که عطر بی‌نظیری دارند و غذا را خوشمزه و لذیذتر می‌کند. سبزی کوفته شامل تره، جعفری، نعنا، پیازچه، ریحان، ترخون و مرزه است. استفاده از سبزی تازه در این غذا باعث می‌شود تا غذای شما عطر و بویی فوق‌العاده‌ای داشته باشد.
سبزی کوفته

کوفته قلقلی

طرز تهیه کوفته قلقلی بسیار آسان بوده و شما می‌‎توانید آن را به راحتی در خانه آماده‌کنید. فقط کافی است تا مواد اولیه آن را تهیه و پختن آن را شروع کنید تا از این خوراک خوشمزه لذت ببرید.

مواد لازم

  • گوشت چرخ کرده 400 گرم
  • رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذاخوری
  • پیاز 1 یا 2 عدد
  • آرد نخودچی یا آرد سوخاری به مقدار لازم
  • نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
  • روغن به مقدار لازم

طرز تهیه کوفته قلقلی

در ابتدا یکی از پیازها را رنده کنید و سپس با دست آب اضافی آن را بگیرید. پیاز رنده‌شده را در یک ظرف بزرگ بریزید و سپس گوشت چرخ کرده، مقداری نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و تخم مرغ را به کاسه اضافه کنید. مواد داخل ظرف را با دست ورز دهید تا یکدست شود.

اگر مواد شما شل بود یک قاشق آرد نخودچی اضافه کنید تا کمی منسجم شود. توجه کنید که خیلی زیاد آرد به مایه اضافه نکنید زیرا باعث می‌شود که کوفته‌های شما سفت و خشک شوند.
بعد از اینکه مایه کوفته را آماده کردید. یک تابه گود را روی حرارت اجاق گاز قرار دهید و در آن روغن بریزید. مقدار روغن باید طوری باشد تا کوفته ها در آن شناور شوند. کمی از مواد را به اندازه‌ی یک گردو بردارید با دست به آنها شکل دهید و سپس در روغن سرخ کنید.

در همین حین که در حال سرخ کردن کوفته‌ها هستید می‌توانید سس مخصوص را هم آماده کنید. به این صورت که ابتدا پیاز را به صورت خلالی (یا نگینی) ریز کنید و در روغن سرخ کنید. نمک، فلفل و زردچوبه و سپس دو قاشق رب اضافه کنید و تفت دهید تا سس خوشرنگ شود. مقداری آب به تابه اضافه کنید و درب تابه را بگذارید و اجازه دهید تا برای مدت 10 دقیقه به آرامی بجوشد.
بعد از اینکه همه کوفته‌ها را در روغن سرخ کردید و آماده شدند کوفته‌ها را در قابلمه بچینید تا سس به خورد کوفته‌ها برود، حرارت را کم کنید و در تابه را بگذارید تا غذا جا بیفتند. سپس آنها را در ظرفی سرو کنید.

کوفته قلقلی

کوفته برنجی

کوفته انواع مختلفی دارد و کوفته برنجی رایج‌ترین آن است که در ایران پخته‌می‌شود. در ادامه مواد اولیه موردنیاز و طرز تهیه آن را قرار داده‌ایم.

مواد لازم

  • گوشت چرخ کرده 400 گرم
  • برنج 1 پیمانه
  • سبزی کوفته 300 گرم
  • لپه نصف پیمانه
  • آرد نخودچی 1 قاشق غذاخوری
  • گردو، زرشک و آلو به مقدار لازم
  • پیاز 1 عدد
  • زعفران به مقدار لازم
  • نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به مقدار لازم
کوفته برنجی

سبزی کوفته برنجی

طرز تهیه کوفته برنجی

مانند دستور پخت کوفته تبریزی از قبل برنج و لپه را در ظرف آب می‌خیسانیم. سپس هر کدام را در قابلمه‌ای جداگانه بریزید تا بپزند و کمی نرم شوند، سپس آبکش کنید.

پیاز را رنده‌کرده و با دست فشار دهید تا آب آن کامل گرفته‌شود و با گوشت چرخ‌کرده، برنج‌پخته، لپه‌پخته، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، سبزی تازه، تخم مرغ و آرد نخودچی (از آرد نخودچی، اگر مایه شما شل است برای انسجام بیشتر مواد استفاده می‌شود) در یک ظرف بزرگ مخلوط کنید و با دست ورز دهید تا مواد به خوبی با هم یکدست شوند. مواد را برای یک ساعت در یخچال قرار دهید تا استراحت کند.
سپس یک عدد پیاز را ریز خرد کنید و در تابه با روغن سرخ کنید تا طلائی شوند. رب گوجه فرنگی، کمی از سبزی کوفته، نمک، زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه کنید و تفت دهید. 2 یا 3 لیوان آب اضافه کنید و سس را در یک قابلمه بزرگ بریزید. مقداری از مایه کوفته را بردارید آن را کف دست پهن کنید و یک آلو یا گردو وسط آن قرار دهید سپس با دست آن را گرد کنید. آنها را در قابلمه‌ای که سس کوفته در آن است، بچینید. حدود نیم ساعت یا 45 دقیقه بعد وقتی که آب کوفته برنجی کمی غلیظ شد غذای شما آماده است. آن را سرو و نوش جان کنید.

4 دیدگاه در “طرز تهیه کوفته برنجی، قلقلی، تبریزی

  1. صحرا ساعدی گفت:

    برای تهیه کوفته برنجی میتوان به جای آلو یا گردو از تخم مرغ آب پز برای وسط آن استفاده کرد؟

    1. retronet گفت:

      سلام. بله بسته به سلیقه غذایی خود می توانید استفاده کنید.

  2. سحر جباری گفت:

    سلام وقت بخیر من یه بار کوفته درست کردم ولی همش وا رفت. چیکار کنم که سفت و محکم بمونه؟
    البته نمیدونم بخاطر این بود که برنجم داغ بود یا گوشتم پر چرب
    امکانش هست دلیل وا رفتنش اینا باشه؟؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید

    1. تحریریه راسایا گفت:

      سلام و عرض ادب چند نکته رو باید برای جلوگیری از وا نرفتن کوفته رعایت کنید.
      اول مطمئن بشید که نسبت مواد رو طبق دستور آماده کرده باشید. سپس مواد رو خوب ورز بدید. لپه بیش از حد پخته و له نشده باشه.
      موقعی هم که کوفته رو توی سس قرار میدید سس داغ باشه ولی در حال غل خوردن نباشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *